ספסמודיק דיספוניה
מהי ספמודיק דיספוניה?
ספסמודיק דיספוניה היא מחלה נוירולוגית, דיסטוניה (הפרעה בתנועה), של מיתרי הקול. במחלה קיימת התכווצות לא תקינה של מיתרי הקול בדיבור כך שהקול נשמע לחוץ, שבור וחנוק או חלש ונשיפתי כתלות בסוג הדיסטוניה.
המחלה גורמת לירידה קשה באיכות החיים של הסובלים ממנה מאחר ומפריעה להם בתקשורת עם הסובבים אותם. הדיבור אצל בחולים במחלה כרוך במאמץ רב, ולעיתים הוא לא מובן. החולים מרגישים פעמים רבות שלא מבינים אותם. איכות הקול הירודה עלולה להוביל לניתוק חברתי, לפחד מדיבור בחברה ולבדידות.
המחלה מופיעה בדרך כלל בגיל המעבר ושכיחה יותר בנשים. המחלה לא שכיחה (בממוצע 5 חולים ל- 100,000 איש), מתפתחת לאט לאורך שנים וקשה לזיהוי, כך שיש חולים במחלה הסובלים ממנה שנים, ללא טיפול מתאים, עד שנעשית האבחנה הנכונה.
מהן אפשרויות הטיפול בספסמודיק דיספוניה?
הזרקת בוטוקס למיתרי הקול
הטיפול המקובל הוא הזרקת טוקסין בוטוליניום (רעלן מחיידק הבטוליניום), הגורם לחולשה בהתכווצות השרירים ואף לשיתוק שריר הפקודה מהעצב שמעצבב את שרירי הגרון לשרירי הגרון להתכווץ. זהו טיפול בתסמינים בלבד ואינו מוביל לריפוי. השפעת הזרקת הטוקסין מתפוגגת עם הזמן, כך שיש לחזור על הטיפול כל מספר חודשים. מטופלים בספסמודיק דיספוניה נזקקים להזרקות חוזרות במיתרי הקול לאורך כל חייהם.
הזרקת בוטוקס למיתרי הקול מתבצעת במרפאה בהרדמה מקומית. בדרך כלל לאחר ההזרקה צפויה חולשה בקול של מספר שבועות עד שמגיעים למצב של קול יציב במשך מספר חודשים. בהמשך צפויה הידרדרות באיכות הקול עד לצורך בהזרקה חוזרת.
לעיתים יש צורך בשינוי מינון הטוקסין המוזרק בהתאם לאיכות הקול שהושגה בהזרקה כדי לאזן בין משך הקול החלש לאחר ההזרקה לבין משך איכות קול טובה המשך. גם מטופלים שמגיבים טוב להזרקות צפויים לחוות חוסר יציבות בקול וחולשה בקול לאורך חלק מהשנה.
ניתוח לספסמודיק דיספוניה
למטופלים שחווים הטבה בקול לאחר טיפול בהזרקות טוקסין בוטוליניום ושאינם מעוניינים להמשיך בזריקות לאורך חייהם, ניתן להציע ניתוח חדשני לחיתוך סיבי העצב המעצבבים את השריר המרכזי של מיתרי הקול.
ד"ר אסטרייכר-קדם היא הראשונה בישראל לבצע ניתוח זה. לקריאת הכתבות ...
הניתוח מבוצע בשיטה אנדוסקופית, דרך הפה, ללא צלקות חיצוניות ודורש מיומנות ניתוחית גבוהה בניתוחים במיתרי הקול. הניתוח מבוצע בשיטה אנדוסקופית, ללא צלקות חיצוניות. שיפור בקול צפוי בכ- 50% מהמנותחים שהגיבו לטיפול בהזרקות של טוקסין בוטוליניום.
טיפול קול
טיפול קול עשוי לסייע להתמודדות עם המחלה.