top of page

דלקת שקדים

מה הגורמים לדלקת שקדים?

דלקת בשקדים נגרמת ברוב המקרים בשל זיהום על ידי נגיף (וירוס) או חיידק.


מהם הסימנים של דלקת שקדים ויראלית?

התסמינים האופייניים הם כאב בלוע, הפרעה בבליעה, חום ואודם בלוע. לפעמים גם יופיע גם תפליט (משטח לבן-אפרפר) על השקדים. יתכנו תסמינים מלווים כגון נזלת, שיעול, נפיחות בלוטות לימפה בצוואר, דלקת לחמיות ושלשול.

תמונה של הפה והלוע. שקדים מוגדלים. אדומים. כיבים על השקדים. אפטות על השקדיםץ
דלקת שקדים מוירוס

למרות התמונה האופיינית לדלקת נגיפית, לא תמיד ניתן להבחין בוודאות בינה לדלקת חיידקית רק על סמך ההסתמנות הקלינית. במקרים אלו יש לבצע בדיקות נוספות כגון משטח גרון או בדיקות דם לקביעת האבחנה הנכונה. הטיפול בדלקת נגיפית הוא תמיכתי בעיקרו וכולל הורדת חום, מתן משככי כאבים, כדורי מציצה לחיטוי הפה ולהקלת הכאב, שטיפות פה וכלכלה רכה.


מה זו דלקת שקדים סטרפטוקוקאלית?

דלקת שקדים סטרפטוקוקאלית או "אנגינה" זו דלקת של השקדים הנגרמת על-ידי החיידק סטרפטוקוק בטה המוליטי מקבוצה group A beta-hemolytic streptococci – A . תסמיני הדלקת הם כאב גרון, וקושי בבליעה, חום גבוה, תפליטים על השקדים או הלוע והגדלה של בלוטות הלימפה בצוואר. רוב הדלקות מופיעות בילדים ומתבגרים. הורים לילדים קטנים ועובדי הוראה נוטים גם הם לסבול משכיחות גבוהה של דלקת גרון סטרפטוקוקאלית.

תמונה של הפה והלוע. שקדים מוגדלים ואדומים עם תפליט לבן מוגלתי עליהם. אופייני לדלקת שקדים גרון מסטרפטוקוק
דלקת שקדים מסטרפטוקוק

האבחנה של דלקת שקדים סטרפטוקוקאלית נעשית על פי ההסתמנות הקלינית ותבחין מהיר לזיהוי החיידק או משטח גרון חיובי לחיידק. הטיפול בדלקת כולל מתן אנטיביוטיקה וטיפול תומך. הטיפול אנטיביוטי מתאים מקצר את מהלך המחלה ומקטין את סבל החולה, את הסיכוי להתפתחות מורסות מקומיות ואת הסיכוי להתפתחות דלקת מפרקים שגרונית. ניתן להתחיל את הטיפול האנטיביוטי עד תשעה ימים מהופעת התסמינים כדי למנוע התפתחות דלקת מפרקים שגרונית. חשוב לסיים את כל המנה הטיפולית כדי למנוע חזרה של הדלקת וסיבוכים שלה.


הסיבוכים של דלקת השקדים הסטרפטוקוקאלית הם דלקת מפרקים שגרונית (rheumatic fever) הפוגעת במפרקים ובלב, דלקת בכליות (post streptococcal glomerulonephritis) שיכולה להוביל לאי-ספיקת כליות, שנית "סקרלטינה" (scarlet fever) המתאפיינת בפריחה ובלשון אדומה, מורסה (אבצס) מסביב לשקד ומורסה עמוקה בצוואר.


מהו מצב נשאות לסטרפ?

נשאים של החיידק הם אנשים עם משטח גרון חיובי לחיידק, אך ללא תסמינים של דלקת בשקדים. בדרך-כלל אין צורך לטפל בנשאים, אלא אם הם חיים בסביבת אנשים הסובלים מדלקות שקדים סטרפטוקוקאליות חוזרות או מדלקת מפרקים שגרונית.


מה הטיפול בדלקות שקדים חוזרות?

בדלקות שקדים חוזרות מומלץ לשלול נשאות לסטרפטוקוק A אצל אנשים הבאים במגע קרוב עם הסובל מדלקות שקדים חוזרות. בדלקות שקדים חוזרות או אבצס פריטונסילארי יש לשקול ניתוח כריתת שקדים.


מה זו "מחלת הנשיקה"?

"מחלת הנשיקה" הקרויה גם "מונונוקליאוזיס" או "מונו" היא מחלה נגיפית הנגרמת ע"י נגיף בשם Epstein-Barr virus (בקיצור EBV). אחד ממאפייני הזיהום בנגיף ה- EBV היא דלקת שקדים עם שקדים מוגדלים, תפליטים על השקדים, חום גבוה, כאב גרון וקושי בבליעה. המחלה יכולה להיות מלווה בהגדלת בלוטות לימפה, הגדלה של הטחול והכבד והפרעה בתפקוד הכבד. האבחנה של הזיהום ב- EBV נעשית על-פי ההסתמנות הקלינית ובדיקת דם לנוגדנים לנגיף (מונוטסט). ההחלמה מהמחלה הדרגתית ויכולה להמשך מספר שבועות. הטיפול הוא תמיכתי.

< חזרה
bottom of page