top of page

דלקת אוזניים ונוזלים באוזניים

איך בנויה האוזן?

לאוזן שלושה חלקים: אוזן חיצונה, אוזן תיכונה ואוזן פנימית.

תרשים של האוזן כולל שלושה חלקי האוזן
תרשים של האוזן : אוזן חיצונה (בורוד), אוזן תיכונה (באדום), אוזן פנימית (בתכלת)
  • האוזן החיצונה מורכבת מאפרכסת ומתעלה חיצונית ומסתיימת בעומק בעור התוף.

  • האוזן התיכונה היא חלל מלא אויר המצוי בין עור התוף לבין האוזן הפנימית. האוויר מגיע לאוזן התיכונה דרך תעלה המתחילה באוזן התיכונה ומסתיימת בתוך האף בחלקו האחורי (הלוע האפי). התעלה הזו מכונה "חצוצרה" או "חצוצרת אוסטאכיין" והיא הדרך היחידה לכניסת אויר לאוזן התיכונה. תפקיד האוזן התיכונה הוא להגביר את הקולות שאנו שומעים ולהעבירם לאוזן הפנימית. היא עושה זאת באמצעות עצמות שמע המצויות בתוכה.

  • האוזן הפנימית מורכבת מ"שבלול" ממנו יוצא איבר השמיעה למח ומאיבר שיווי המשקל ממנו יוצא עצב שיווי המשקל למח.


מהם "נוזלים" באוזניים?

כשמדברים על "נוזלים" באוזניים מתכוונים לתפליט "נוזל" דלקתי המצטבר באוזן התיכונה.


איפה מצויים "נוזלים" באוזניים?

"נוזלים" באוזניים מצטברים באוזן התיכונה. חלל האוזן התיכונה מלא בדרך כלל באוויר. בדלקות אוזניים, או כשה"חצוצרה" לא מתפקדת טוב, חלל האוזן התיכונה מתמלא בתפליט דלקתי המכונה "נוזלים" או "מים באוזניים".

תרשים של עור התוף במצבים שונים. עור התוף במצבים שונים, מימין לשמאל: "נוזלים" באוזניים, דלקת אוזן תיכונה חריפה, עור תוף תקין
עור התוף במצבים שונים, מימין לשמאל: "נוזלים" באוזניים, דלקת אוזן תיכונה חריפה, עור תוף תקין

מה ההבדל בין "דלקת אוזניים" ל"נוזלים" באוזניים?

דלקת אוזניים תיכונה (דלקת אוזניים חריפה/ acute otitis media) היא מצב שבו מצטבר תפליט מוגלתי בחלל האוזן התיכונה. הדלקת החריפה מלווה בדרך כלל בכאב אוזניים, חום ולפעמים בהפרשה מוגלתית מהאוזן. הדלקת החריפה נמשכת מספר ימים.


כשמדברים על "נוזלים" באוזניים (דלקת אוזניים עם תפליט/serous otitis media) מתכוונים למצב בו מצטבר תפליט דלקתי באוזן התיכונה הגורם להרגשת לחץ באוזן, אטימות וירידה בשמיעה, ללא כאב אוזניים או חום. זהו מצב כרוני היכול להמשך שבועות עד שנים.


מה הסימנים של "נוזלים" באוזניים?

ה"נוזלים" גורמים להרגשת מלאות באוזן, אטימות, לחץ באוזן וירידה בשמיעה.


נוזלים הם הסיבה העיקרית לירידה בשמיעה בילדים. ירידת השמיעה היא הולכתית (קונדוקטיבית). ברוב המקרים של "נוזלים" באוזניים תהיה ירידה ממוצעת בשמיעה של 25 – 30 דציבל. הירידה בשמיעה מפריעה לילדים ברכישת השפה, בלימוד הדיבור, במיקום קולות במרחב ובתפקוד היום-יומי.


השכיחות הגבוהה ביותר של "נוזלים" היא בילדים בגיל שנתיים עד חמש שנים, ויורדת אחרי גיל 6 שנים. שמונים אחוז מהילדים יסבלו לפחות פעם אחת מ"נוזלים" באוזניים.


למה מצטברים "נוזלים" באוזניים?

נוכחות חיידקיים או נגיפים (וירוסים) בחלל האוזן התיכונה בזמן דלקת אוזניים חריפה או אחריה, תגרום לתגובה דלקתית באוזן התיכונה ולהיווצרות תפליט המכונה "נוזלים". בכמחצית מהילדים עם דלקת אוזניים חריפה ימצאו "נוזלים" באוזן התיכונה חודש לאחר הופעת דלקת האוזניים החריפה ובכ- 10% מהילדים ימצאו "נוזלים" 3 חודשים לאחר הופעת הדלקת.


גם הפרעה בתפקוד "חצוצרת אוסטאכיין", שתפקידה להעביר אוויר מהאף לאוזן התיכונה, תתרום להיווצרות "נוזלים". הפרעה בתפקוד "חצוצרת אוסטאכיין" שכיחה בעיקר בילדים אצלם ה"חצוצרה" קצרה ואופקית יותר לעומת מבוגרים. זו כנראה אחת הסיבות לכך ש"נוזלים" שכיחים יותר בילדים. הפרעה בתפקוד ה"חצוצרה" יכולה להיגרם גם בשל חיך שסוע, אדנו אידים מוגדלים (שקד שלישי מוגדל), גידול בלוע האפי, אלרגיה ורפלוקס גסטרואסופגיאלי. בכל המקרים האלה יכולים להיווצר "נוזלים" באוזניים מבלי שהייתה קודם לכן דלקת אוזניים חריפה.


מה הטיפול ב"נוזלים" באוזניים?

הטיפול המקובל בדלקת אוזן תיכונה עם "נוזלים" הנמשכת מעל ל- 3 -4 חודשים והמלווה בירידה משמעותית בשמיעה (מעל 25 דציבל) הוא ניתוח הכנסת צינוריות אוורור לאוזניים - ניתוח "כפתורים". מטרת הניתוח לאפשר כניסה של אויר לאוזן התיכונה במקום ה"נוזלים" ועל ידי כך לשפר את השמיעה. הניתוח משפר מיידית את השמיעה.


לקביעת תור לד"ר אסטרייכר-קדם לניתוח כפתורים...

< חזרה
bottom of page