top of page

שיתוק במיתרי הקול

מדוע חשובה תנועה של מיתרי הקול?

תנועת מיתרי הקול חיונית לתפקידיהם בהפקת הקול, בשמירה על הריאות מחדירת חומרים זרים ובאבטחת מעבר אויר מהלוע לריאות. שיתוק של מיתרי הקול יגרום לקיבוע המיתרים במקומם, ללא אפשרות לנוע ולמלא את תפקידיהם בהפקת הקול, נשימה ובליעה.


מהם הגורמים לשיתוק מיתרי הקול?

שיתוק מיתר קול יכול להיגרם בשלושה מצבים עיקריים:

  • סרטן במיתרי הקול המונע את תנועת המיתרים – גידול על פני מיתרי הקול עלול להתפשט לתוך השרירים או המפרקים המניעים את מיתרי הקול ולמנוע את תנועתם.

  • קיבוע של מיתרי הקול - לפעמים כתוצאה מחבלה חיצונית בצוואר (למשל פגיעת ירי, דקירה, מכה חיצונית) או מפגיעה פנימית בגרון (למשל הנשמה ממושכת דרך הגרון, צינור הזנה שמצוי זמן רב בוושט) מתרחשת פגיעה ישירה בסחוסים ובשרירים המניעים את מיתרי הקול. בתהליך הריפוי של הפציעה נוצרת צלקת בין מיתרי הקול המונעת תזוזה שלהם.

  • פגיעה בעצב המעצבב את מיתרי הקול - העצב העיקרי האחראי לתנועת מיתרי הקול הוא עצב הגרון החוזר. העצב יוצא מהמח, יורד דרך בסיס הגולגולת לצוואר, נכנס לתוך בית החזה וחוזר לצוואר שם הוא נכנס לגרון ומעצבב את מיתר הקול באותו צד. קיימים שני עצבים כאלה, אחד למיתר קול ימני ואחד למיתר קול שמאלי. כשיש פגיעה בעצב הגרון החוזר נראה שיתוק של מיתר הקול באותו צד.


מה הסיבות לפגיעה בעצב הגרון החוזר?   

  •  ניתוחים (ניתוחי בלוטת המגן, לב, ריאות, וושט, עמוד שדרה צוארי, קרוטידים) – לפעמים במהלך ניתוחים באזורים בהם עובר עצב הגרון החוזר נפגע העצב ונגרם שיתוק זמני או קבוע של מיתר הקול.

  • גידולים (גידולים במח, גרון, בלוטת המגן, ריאות, וושט) – גידולים באזורים בו עובר עצב הגרון החוזר יכולים ללחוץ על העצב, למנוע את פעולתו ולגרום לשיתוק מיתר הקול באותן צד.

  • דלקת של העצב.

  • חבלה בצוואר.

  • מחלות נוירולוגיות.


מה הסימנים של שיתוק מיתר הקול?

במקרה שמדובר בשיתוק של אחד ממיתרי הקול, מיתר הקול המשותק נמצא בדרך כלל מקובע רחוק מקו האמצע של הגרון, ולכן נמנעת ההצמדות של מיתרי הקול הדרושה להפקת קול צלול ולשמירה על קנה נשימה מחדירת נוזלים או מזון. הסימנים העיקריים לשיתוק מיתר קול אחד יהיו: צרידות עם קול נשיפתי וחלש (בגלל בריחת אויר בין המיתרים שאינם צמודים בזמן הפקת הקול) וכן שיעול בזמן שתייה או אכילה (עקב חדירת מזון דרך המרווח בין המיתרים בזמן הבליעה). יתכנו גם דלקות ריאה חוזרות בגלל חדירת מזון או רוק והפרשות מהלוע לריאות (אספירציה).


בשיתוק של שני מיתרי הקול הסימן העיקרי יהיה קוצר נשימה, עקב חוסר יכולת מיתרי הקול להתרחק זה מזה ולאפשר מרווח מספיק גדול ביניהם למעבר אויר לריאות. יתכן שיהיה צורך בפיום קנה כדי לאפשר כניסת אויר לריאות.


אילו בדיקות רצוי לעשות כשמתגלה שיתוק מיתר קול?

לאחר שמתגלה בבדיקה האנדוסקופית של הגרון כי קיים שיתוק מיתר קול מומלץ לבצע בדיקה מלאה של מערכת אף אוזן וגרון כדי לחפש סימנים למחלות העלולות לגרום לשיתוק מיתר קול. אם בהיסטוריה הרפואית ובבדיקה הגופנית לא נמצא הסבר לשיתוק מומלץ לבצע בדיקת הדמיה לחיפוש הגורם לשיתוק.


מה הטיפול בשיתוק מיתר קול חד צדדי?

בשיתוק מיתר קול אחד (שיתוק חד צדדי) מטרת הטיפולים היא לאפשר למיתרי הקול להתקרב זה לזה על מנת לסגור את המרווח שביניהם. הטיפולים כוללים:

  • טיפול קול – מטרת השיעורים לשפר את סגירת המרווח בין מיתרי הקול וזאת על ידי חיזוק מיתר הקול שאינו משותק.

  • הזרקת חומר ממלא למיתרי הקול – ההזרקה נעשית במרפאה בעירות. חומר ממלא מוזרק למיתר הקול המשותק דרך הצוואר. החומר הממלא מנפח את המיתר ודוחק אות לעבר קו האמצע. באופן זה, כשמיתר הקול התקין מהצד השני ינוע לעבר קו האמצע בזמן דיבור, מיתרי הקול יפגשו, ייצמדו ויופק קול צלול וחזק. ההזרקה ניתנת לביצוע גם בהרדמה כללית. שיטה זו מתאימה לטיפול בשיתוק מיתר קול חד צדדי שבו המיתר המשותק מקובע קרוב לקו האמצע והמרווח בין המיתרים בדיבור קטן יחסית. מאחר שהחומרים המוזרקים למיתר הקול המשותק נספגים עם הזמן יתכן צורך בהזרקות חוזרות.

  • ניתוח להזזה של מיתר הקול המשותק לקו האמצע (טירופלסטיאה) – הניתוח מבוצע בהרדמה מקומית עם טשטוש. בגישה דרך חתך בצוואר משתילים תותב לצידו של מיתר הקול המשותק. תפקיד התותב להסיט את המיתר המשותק לעבר קו אמצע הגרון ולקבע אותו באמצע הגרון. באופן זה, כשמיתר הקול השני התקין ינוע לעבר קו האמצע בזמן דיבור, מיתרי הקול יפגשו, ייצמדו ויופק קול צלול וחזק. ניתוח זה מתאים לטיפול בשיתוק מיתר קול חד צדדי קבוע בו המיתר המשותק מקובע רחוק מקו האמצע והמרווח בין המיתרים בזמן הפקת קול רחב יחסית.


לקביעת תור לד"ר אסטרייכר-קדם להזרקה למיתרי הקול...


מה הטיפול בשיתוק של שני מיתרי הקול?

כששני מיתרי הקול משותקים (שיתוק דו-צדדי) ההפרעה העיקרית היא נשימתית. מאחר שמיתרי הקול משותקים הם אינם מסוגלים להתרחק זה מזה בשאיפה, המרווח ביניהם קטן, ואינו מאפשר מעבר של מספיק אויר לריאות. כשהשיתוק הוא פתאומי ומתקיים קוצר נשימה, יש צורך בפתיחת נתיב אויר חילופי, מתחת למיתרי הקול וישירות לקנה הנשימה, שנקרא פיום קנה (טרכיאוסטומיה). בהמשך ניתן לבצע פעולות ניתוחיות נוספות, כמו חיתוך אחד ממיתרי הקול (קורדוטומיה), שמטרתן להגדיל את המרווח בין המיתרים ולאפשר מעבר של מספיק אויר לריאות. 


לקביעת תור לד"ר אסטרייכר-קדם לניתוח לטיפול בשיתוק מיתרי הקול....

bottom of page