top of page

סרטן גרון

מה מאפיין סרטן גרון?

סרטן גרון מהווה כ- 1% מכל הגידולים הממאירים. הגידול הממאיר השכיח בגרון הוא שאת קשקשית (squamous cell carcinoma). המאפיין של גידול ממאיר בגרון הוא יכולתו להתפשט מחוץ לגרון לאיברים אחרים כגון בלוטות לימפה בצוואר, ריאות, עצמות ועוד איברים. תאי סרטן שחדרו לרקמות מחוץ לגרון וגדלים שם קרויים גרורות.

צילום של בדיקה פיבראופטית של הגרון. רואים גוש במיתר קול שמאלימתאים לסרטן גרון
סרטן גרון במיתר קול שמאלי

מהם גורמי הסיכון העיקריים לגידול ממאיר בגרון?

גורמי הסיכון העיקריים לסרטן הגרון הם עישון ושתיית אלכוהול מוגברת.


מהם התסימנים של גידול בגרון?

התסימנים השכיחים של גידול בגרון הם צרידות או שינוי קול הדרגתי ממושכים, קוצר נשימה, הפרעה בבליעה, גוש בצוואר, כאב בגרון, כאב בבליעה וכאב באוזן שאינם חולפים (מעל כ- 3 שבועות). במקרים של סימנים כאלו יש לפנות לרופא אף אוזן גרון לבדיקה.


איך מאבחנים את סרטן הגרון?

כאשר מופיעים סימפטומים שמחשידים לגידול בגרון יש לפנות מיד לבדיקת מומחה למיתרי הקול. המומחה יבצע הסתכלות במיתרי הקול ויתכן שיפנה לבדיקות נוספות כגון ביופסיה ובדיקות הדמיה כגון בדיקת CT, US, PETCT או MRI.


בדיקת מיתרי הקול - לרינגוסקופיה פיבראופטית

בדיקת הגרון מתבצעת במרפאה בישיבה. קיימות שיטות בדיקה שונות של הגרון: דרך הפה בעזרת מראה ופנס, דרך האף בעזרת סיב אופטי גמיש (לרינגוסקופיה פיבראופטית), או דרך הפה בעזרת סיב אופטי קשיח. בכל אחת מהשיטות האלה ניתן להסתכל לתוך הגרון ולראות האם קיים נגע החשוד כגידול. כשבבדיקה מתגלה נגע החשוד כגידול ממשיכים לביופסיה של הנגע.


ביופסיה של הגרון

ביופסיה של מיתרי הקול ניתן בוצעת בדרך כלל בהרדמה כללית בחדר ניתוח. בזמן ההרדמה מסתכלים לתוך הגרון בעזרת מכשור מיוחד וציוד הגדלה וסוקרים את הגרון והאיברים הסמוכים. באותו הליך ניתן גם לקחת ביופסיה מהנגע על מנת לשלול או לאשר ממאירות. את הדגימה מהנגע החשוד שולחים למעבדה לבדיקה היסטולוגית (בדיקה מיקרוסקופית של הדגימה לאחר עיבוד וצביעות מיוחדות). יש מקרים בהם ניתן לבצע ביופסיה של מיתרי הקול במרפאה, בערות, בלרינגוסקופיה פיבראופטית.


אילו בדיקות נוספות דרושות לאבחון סרטן בגרון?

אם מתגלה בביופסיה כי מדובר בנגע ממאיר בגרון יש לקבוע את מידת התפשטות הגידול. מקובל לבצע סריקה טומוגרפית של הצוואר והחזה (בדיקת CT) על מנת לקבוע האם יש חדירה של הגידול מחוץ לגרון והאם יש התפשטות של הגידול לבלוטות לימפה בצוואר או לריאות. לעיתים יש צורך בשימוש בשיטות הדמייה נוספות כמו תהודה מגנטית (MRI) או PET-CT.


איך נקבעת חומרת המחלה?

חומרת המחלה נקבעת לאחר איסוף הנתונים שהתקבלו מבדיקת המטופל במרפאה, מבדיקת הגרון, מהתשובה של הביופסיה ומבדיקות ההדמיה (CT, PET-CT, MRI). הנתונים הדרושים לקביעת החומרה הם מיקום הגידול בגרון, גודל הגידול בגרון, מידת התפשטות הגידול לבלוטות הלימפה ומידת התפשטות הגידול לאיברים מחוץ לגרון.


את הנתונים מסכמים בשיטת ה"שלבים" (STAGING). מקובל לחלק את גידולי הגרון לארבעה שלבים: השלבים הראשון והשני הם של גידולים בדרגת חומרה קלה יותר בהם הגידול מוגבל לגרון. גידולים בשלב שלוש וארבע הם גידולים בדרגת חומרה קשה יותר בהם יש התפשטות של הגידול מחוץ לגרון ו/או לבלוטות לימפה ו/או לאיברים נוספים.


הטיפולים לסרטן הגרון כוללים:

  • ניתוחים אנדוסקופיים בלרינגוסקופיה פיבראופטית, בהם מבוצעת כריתה של הגידול דרך הפה וללא חתכים בצוואר.

  • ניתוחים "פתוחים", בהם מבוצעת כריתה חלקית או שלמה של הגרון ושל בלוטות הלימפה המעורבות דרך חתכים בצוואר.

  • טיפולים אונקולוגיים הכוללים טיפול בקרינה, כימותרפיה וטיפולים ביולוגיים.

  • באופן כללי ניתן לומר שבגידולים בשלב ראשון ושני אפשר לטפל בניתוח כריתה אנדוסקופית או בקרינה. בגידולים מתקדמים, בשלב שלישי ורביעי, מטפלים בניתוח פתוח עם/בלי קרינה, או בקרינה וכימותרפיה. לעיתים מוסיפים טיפול ביולוגי. לכל אחת מאפשרויות הטיפול  קיימות התוויות והתוויות נגד וכן יתרונות, חסרונות ותופעות לוואי. ההחלטה על סוג הטיפול המתאים למטופל נעשית בדרך כלל על ידי צוות שכולל מנתח אף אוזן וגרון ורופא אונקולוג המתמחה בגידולי ראש וצוואר, ובהתאם לשלב הגידול שבו מדובר ומצבו הבריאותי הכללי של המטופל. לעיתים קיימות מספר אפשרויות טיפול מתאימות והטיפול נבחר לפי העדפת המטופל.


להתייעצות עם ד"ר אסטרייכר-קדם ולתיאום תור לביופסיה של הגרון...

bottom of page