תהליך הבליעה
כיצד מתבצע תהליך הבליעה?
בליעה היא תהליך מורכב הדורש שלמות של האיברים המשתתפים בבליעה (פה, לוע, גרון וושט) וכן של המח ומערכת העצבים האחראיים על מתן האותות לאיברים המשתתפים בתהליך הבליעה להתחיל ולהמשיך בבליעה. הבליעה מתבצעת בשלבים קבועים, רציפים ומתואמים. על הסנכרון בפעילות האיברים השונים המשתתפים בבליעה והרצף בין השלבים אחראית מערכת העצבים.
ניתן לחלק את תהליך הבליעה לשלושה שלבים עיקריים בהתאם לאזור בו נמצא המזון במהלך תהליך הבליעה: השלב הפומי (oral phase), השלב הלועי (pharyngeal phase) והשלב הוושטי (esophageal phase).
שלב הבליעה הפומי
בשלב זה מצוי המזון בחלל הפה. שלב זה ניתן לחלוקה לשניים. בחלק הראשון, הכנת המזון, מתבצעת הכנת "גוש" המזון לבליעה. בתהליך הכנת המזון משתתפים השיניים ושרירי הלעיסה ללעיסת המזון, השפתיים לסגירת חלל הפה ולמניעת גלישת מזון החוצה מהפה, הלשון ליצירת "גוש" של מזון ולדחיקתו אחורה, הרוק להרטבת המזון, וחוש הטעם, הריח והמגע להרגשת תכונות המזון. בחלק השני, שלב המעבר, ממוקם "גוש" המזון בעזרת הלשון ושרירי הלעיסה במרכז הלשון ונדחק אחורה לעבר הלוע, לקראת השלב הלועי של הבליעה.
שלב הבליעה הלועי
בשלב זה המזון עובר דרך הלוע לעבר הושט, לאחר שנדחק ללוע ע"י הלשון. בשלב זה משתתפים שרירי החיך שמתכווצים וסוגרים את המעבר בין האף ללוע ומונעים בכך כניסת מזון לאף, שרירי הלוע שדוחקים את המזון למטה לעבר הושט, שרירי הגרון שסוגרים את מפתח הגרון ומושכים אותו מעלה כדי למנוע חדירה של מזון לקנה הנשימה, ושריר הסוגר העליון של הושט שמתרפה ומאפשר כניסה של המזון מהלוע לוושט.
שלב הבליעה הוושטי
בשלב זה המזון נכנס לוושט. התכווצויות סדירות לאורך הושט דוחקות את המזון מטה לעבר הקיבה. שריר הסוגר התחתון של הושט המזון מתרפה והמזון עובר לקיבה.