top of page

הפרעות בליעה

מה הסיבות להפרעות בליעה?

את ההפרעות בבליעה בתחום אף אוזן גרון ניתן לחלק לשתי קבוצות עיקריות לפי שלבי הבליעה: הפרעות בליעה בשלבים הפומי-לועי (oropharyngeal dysphagia) והפרעות בשלב הוושטי (esophageal dysphagia).


הפרעות בליעה בשלב הפומי-לועי

הפרעות בשלב הפומי-לועי מתאפיינות בתחושה של קושי בהתחלת הבליעה, שיעול ומחנק בזמן בליעה, הרגשה שמזון נשאר תקוע בגרון-לוע בסוף הבליעה וחדירה של מזון לאף בזמן בליעה. הפרעה בבליעה בשלב הפומי-לועי יכולה לנבוע מבעיית עצב-שריר או מבעיה מבנית-אנטומית. הפרעות בשליטה העצבית על תהליך הבליעה או הפרעות עצב-שריר הן שמובילות להפרעות הבליעה שמופיעות לאחר ארוע מוחי, בחולי פרקינסון, ALS, מיאסטניה גרביס ועוד. הפרעה מבנית-אנטומית בשלב הלועי-פומי יכולה להיגרם עקב חסר שיניים, תותבות לא יציבות, גידולים או מצבים לאחר ניתוחים לכריתה של גידולים בלשון, בגרון, בלסתות או בלוע, לאחר הקרנות, היצרויות או התכווצויות באזור הסוגר העליון של הושט ועוד.


הפרעות בליעה בשלב הושטי

הפרעות בליעה בשלב הושטי מתאפיינות בתחושה של מזון שנתקע בוושט ואינו יורד, כאב חזה, צריבה לאורך הוושט וכאב בבליעה. הפרעה בבליעה הוושטית יכולה לנבוע מבעיה מבנית-חסימתית או עצבית-תנועתית. הפרעות במבנה הוושט כגון היצרויות, טבעות או גידולים יובילו להפרעה שעיקרה בבליעת מוצקים. הפרעות בשליטה העצבית על תפקוד הושט ובתנועת הוושט כגון התכווצויות בוושט, אכלזיה וסקלרודרמה יובילו גם לקושי בבליעה של נוזלים נוסף למוצקים.


כיצד ניתן לבדוק את תקינות תהליך הבליעה?

ההיסטוריה הרפואית של המטופל, ההיסטוריה של בעיית הבליעה, הבדיקה הגופנית, ובפרט בדיקת הראש והצוואר והבדיקה הנוירולוגית, מכוונות לסיבה להפרעה בבליעה. קיימות מספר בדיקות עזר להערכת תקינות תהליך הבליעה בהן:


בדיקת בליעה פיבראופטית אנדוסקופית (FIBEROPTIC ENDOSCOPIC EVALUATION OF SWALLOWING )

הבדיקה מבוצעת במרפאה בישיבה. בזמן הבדיקה מוחדר סיב אופטי גמיש דק דרך אחד הנחיריים לאף ומשם ללוע ועד מעל הגרון. בזמן שהסיב הפיבראופטי מעל מיתרי הקול, הנבדק מונחה לבלוע לחוד מזונות בעלי מרקמים שונים צבועים בצבע מאכל. הבודק מסתכל על הלוע והגרון ומתעד הפרעות במנגנון הבליעה כגון שארית מזון בלוע, חדירת מזון למיתרי הקול, חדירת מזון לקנה הנשימה, חזרה (רפלוקס) של מזון מהוושט ללוע ועוד.


להמשך קריאה על בדיקת FEES...


בדיקת וידאו של מנגנון הבליעה (MODIFIED BARIUM SWALLOW)

בבדיקה זו נעשית הערכה דינמית של כל שלבי הבליעה. הבדיקה מבוצעת במכון הרנטגן בהנחיית רופא רדיולוג וקלינאי תקשורת. הבדיקה כרוכה בחשיפה לקרינת רנטגן. הנבדק בולע מזונות במרקמים שונים (כגון קרקר, פודינג ונוזלים בסמיכויות שונות) המסומנים בחומר ניגוד הנראה בצילום רנטגן. בזמן הבליעה מבוצעת הקלטת וידאו של צילומי רנטגן של איזור הפה, הלוע, הגרון והוושט של הנבדק. בסיום הבדיקה מתקבל סרט העוקב אחרי מעבר המזון אצל הנבדק בזמן תהליך הבליעה.

צילום צוואר במהלך בליעת בריום, מימין לשמאל: בריום לבן בוושט במהלך הבליעה, בסיום הבליעה

בבדיקה זו ניתן לגלות הפרעות בכל שלבי הבליעה כגון: הפרעות בלעיסה ובהעברת המזון ללוע, בעיות בסגירת החיך וחדירת מזון לאף, בעיות בסגירת הגרון ושאיפת מזון לריאות (אספירציה) בעיות בהתרפות הסוגרים של הושט, הפרעות בתנועת הושט ובדחיקת המזון לקיבה, כיסים בוושט, החזר של מזון מהקיבה לוושט (רפלוקס) ועוד.

< חזרה
bottom of page